Hírek / Közélet

Szerdától elérhetőek az SZJA-bevallási tervezetek

2023. március 13. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Szerdától mindenki megnézheti személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét. Március 15-től ugyanis elérhetők a NAV honlapján a 2022-re vonatkozó dokumentumok. Az adóhatóság idén már több mint 5,6 millió adózónak készítette el a bevallási tervezetét. A NAV ezzel hozzájárul az adórendszer egyszerűsítéséhez, illetve az adminisztrációs terhek csökkenéséhez.
 
Sűrűn látogatott weboldal ezekben a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja, ahol szerdától mindenki megnézheti személyi jövedelemadó bevallási tervezetét.
 
Idén már több mint 5,6 millió embernek készítette el az adóhatóság ezt a sokak által nagyon várt dokumentumot – erről a Pénzügyminisztérium államtitkára számolt be az MTI-nek.
 
Tállai András kiemelte, március 15-től a központi azonosítási ügynök, röviden KAÜ segítségével bárki ellenőrízheti a saját, 2022-re vonatkozó adóbevallási tervezetét az eSZJA-portálon.
 
Akinek nincs azonosítója, azt a legegyszerűbben valamelyik okmányirodában, kormányablakban, vagy NAV ügyfélszolgálaton igényelheti.
 
A bevallás asztali számítógépen, illetve bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is jóváhagyható, szerkeszthető. Aki egyetért a tervezet adataival és azt nem kell semmivel kiegészítenie, annak nincs további teendője, május 22-én a tervezete érvényes szja-bevallássá válik.
 
A Híradónak nyilatkozó adószakértő szerint több minden is indokolhatja ezt, így fontosabb adatok maradhatnak ki a tervezetből.
 
„Előfordulhat, hogy olyan adókedvezmények, amelyekre jogosult lenne az illető, például a családi adókedvezményre, a 25 év alattiak kedvezményére, vagy éppen az első házasok kedvezményére, a munkáltató ezt nem jelezte az adóhatóság felé, és így elesnek ettől az összegektől. A másik pedig, hogy lehetnek olyan jövedelmek, amiről nem tud az adóhatóság. Például, ha magánszemélyeknek ingatlant ad bérbe” – mondta Hegedűs Sándor, az Andersen Adótanácsadó Zrt. adószakértője.
 
Ennek eltitkolása pedig jelentős bírságot vonhat maga után. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az adóbevallás tervezet ellenőrzése mellett az adózók rendelkezhetnek a befizetett adójuk 1+1 százalékának felhasználásáról is. Így a pénzt felajánlhatják civilszervezeteknek és egyházaknak, vallási közösségeknek is.
 
Az adóhatóság azzal, hogy hetedik éve készíti el az adózók személyi jövedelemadó-bevallásának tervezetét jelentősen hozzájárul az adórendszer egyszerűsítéséhez és az adminisztrációs terhek csökkentéséhez, amik a magyar adórendszer legfontosabb célkitűzései.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: origo.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek