Hírek / Közélet

Szklerózis multiplexet diagnosztizáltak Christina Applegate-nél

Augusztus 11. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A színésznő Twitteren beszélt a betegségéről, ami hazánkban is rengeteg embert érint.
 
Christina Applegate neve az Egy rém rendes család miatt vált ismertté hazánkban, de Kelly Bundy mellett számos filmben (Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se!, Édes kis semmiség, A híres Ron Burgundy legendája, Vakáció, Rossz anyák) és sorozatban (Nem ér a nevem, Éjjel-nappal szülők) is láthattuk. A színésznő azonban nem csak a vásznon, a valóságban is részesévé vált egy furcsa utazásnak, ahogy ő fogalmazott: szklerózis multiplexet állapítottak meg nála. 
 
Christina Applegate egy Twitter-bejegyzésben számolt be róla, hogy néhány hónappal ezelőtt diagnosztizálták nála a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedését, amely egyébként jellemzően 20 és 40 év között jelentkezik igencsak szerteágazó tünetekkel.
 
A folyamatosan jótékonykodó színésznő nem árulta el, hogy mennyire súlyos az állapota, de azt igen, hogy olyan emberek támogatták őt az elmúlt időszakban, akik szintén a szklerózis multiplexszel küzdenek. Egy másik posztban hozzátette, hogy kéri, tartsák tiszteletben a magánéletét, ahogy megbirkózik vele.
 
2018-ban egy másik hollywoodi színésznőnél, Selma Blairnél ugyancsak SM-et állapítottak meg, ugyanebben az évben pedig a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa közzétette, hogy a betegség mintegy tízezer embert érint idehaza is, a nőknél ráadásul háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Az esetek negyedében akár 25 év elteltével sem okoz jelentős zavart az életminőségben, de a leggyakoribb az, hogy egyik napról a másikra jelentkeznek a tünetek, amiknek aztán nagyon változatos lefolyása lehet - akár rokkantsághoz is vezethet. 
 
Forrás: gamestar.hu
Kép: NBC News


next 5

A mi világunk

Hírek