Hírek / Közélet

Szorosabb energetikai együttműködésről tárgyalt Kanadában a német külügyminiszter

Augusztus 4. 06:45 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán szorosabb energetikai együttműködésről tárgyalt Kanadában.

Azt mondta, hatalmas lehetőség rejlenek a két ország gazdasági együttműködésében, s példaként az ásványkincsek kitermelését említette. Néhány héten belül Olaf Scholz német kancellár is Kanadába készül a gazdasági összefogás elmélyítése érdekében.

A tárcavezető egyben megköszönte az Északi Áramlat 1 vezeték megjavított turbinájának leszállítását. Kanada szolidáris volt Európával – hangsúlyozta Baerbock kanadai hivatali partnerével, Mélanie Jolyval tartott megbeszélést követően. „Közösen lepleztük le az orosz elnök blöffjét” – tette hozzá.

Joly védte Kanada döntését a bírálatokkal szemben.

Azt mondta, világos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hibrid háborút folytat, és meg akarja osztani szövetségüket. Hozzátette, hogy ennek akarták elejét venni.

A Gazprom orosz gázipari vállalat júliusban a maximális kapacitásának egyötödére csökkentette a gázszállításokat a vezetéken keresztül, amit azzal a hiányzó turbinával indokolt, amelynek karbantartását a kanadai Montrealban végezte el a Siemens Energy cég.

A berendezést már július közepén elküldték, de jelenleg a németországi Mülheimben van, mert a Gazprom hiányol bizonyos dokumentumokat és információkat a javításról.

A Siemens Energy ezzel szemben azt hangoztatta, hogy nem lát összefüggést a turbina és az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás csökkentése között, és hogy nem kapta meg a Gazpromtól a turbina Oroszországba szállításához szükséges vámdokumentációt.

A kanadai kormány Németország ismételt kérései nyomán július 9-én úgy döntött, hogy az általa Oroszország ellen bevezetett szankciók dacára visszaszolgáltatja a területén megjavított Siemens-turbinát, ami miatt komoly bírálatok érték.

A kanadai parlament külügyi bizottsága is vizsgálatot indított, és csütörtökön tervezik Joly, valamint Sabine Sparwasser német nagykövet meghallgatását az ügyben. Az Ukrajnaiak Világkongresszusa nevű képviseleti szervezet panaszt is emelt a gázturbina leszállítása miatt. Kanadában mintegy 1,4 millió, ukrán gyökerű ember él.

Montreal utolsó állomása Baerbock háromnapos észak-amerikai útjának, amelynek során New Yorkban részt vett az ENSZ atomsorompó-szerződésének (NNPT) felülvizsgálati konferenciájának megnyitóján.


Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner