Hírek / Egyéb/Archív

Címkék

#egészség #tippek

Tavaszi fáradtság: már most készüljünk, hogy elkerülhessük!

2022. február 21. 07:30 Egyéb/Archív | Szerző: Dudás Róbert

Egész télen a tavaszt várjuk, aztán amikor eljön, a kirobbanó frissesség helyett csak ólmos kimerültség vesz rajtunk erőt? Ezt a tavaszi fáradtság számlájára írhatjuk, de ha már most elkezdünk készülni, akkor kikerülhetjük a kellemetlen tüneteket.

A tavaszi fáradtság létező állapot, ezt a tudomány is elismeri. Nem betegségről van szó, inkább hiánytünetekről és bioritmusunk felborulásáról. Ezért szerencsére elég pár életmódbeli változást eszközölnünk ahhoz, hogy megelőzzük, vagy éppen gyorsan túljussunk ezen a kábultságon.

Megfelelő vitaminpótlás

Téli táplálkozásunk általában nehezebb, zsírosabb ételeket tartalmaz. Sokkal kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk, mint nyáron, ezért könnyen hiány alakulhat ki szervezetünkben leginkább a C-, B- és D-vitaminból. Tavasz közeledtével fokozottan figyeljünk rá, hogy együnk sok nyers zöldet, igyunk gyümölcsturmixot, de ha biztosra akarunk menni, szedhetünk kapszulákat is.


Új alvás-ébrenlét rend

Télen a hosszabb éjszakák, borúsabb nappalok után a nyári időszámítás és a sok napsütés könnyen felboríthatja bioritmusunkat, melatonin és szerotonin hormon termelésünk megszokott rendszerét. Jó hír, hogy csak idő kell az átálláshoz, a rossz viszont, hogy ha örökös fáradtságérzetünket pluszalvással szeretnénk kiküszöbölni, csak ártunk magunknak. A túlalvástól kábultak és tompák leszünk. Inkább vegyünk erőt magunkon, keljünk fel a szokott időben, de feküdjünk le időben, és tűrjünk – vagy használjuk a következő felpörgető módszereket!


Extra frissítő tippek

Egy reggeli hideg vizes zuhany biztosan kiöblíti az álmot a szemünkből! A lazító kádfürdő helyett inkább vegyünk váltózuhanyt: váltogassuk a forró vizet az egészen hideggel – és mindig a hideggel fejezzük be! Ez felpörgeti vérkeringésünket, jót tesz izmainknak, és tele leszünk energiával!

Vár a természet: hiába érezzük magunkat álmosnak, vegyünk erőt magunkon, és mozduljunk ki! Egy séta a napsütéses természetben feltölti lelkünket, átmozgatja testünket!

Türelem! Adjunk magunknak időt, hogy megszokjuk a tavaszi időjárást, fényeket! Vegyük észre azt is, hogy a szeszélyes időjárással rengeteg front is együtt jár: még ha nem is vagyunk rá általában érzékenyek, ez a sűrű váltakozás megviselheti szervezetünket.


Fotó: Unsplash/ Allef Vinicius
Forrás: ridikul.hu
 

Címkék

#egészség #tippek


next 5

A mi világunk

Hírek