Hírek / Egyéb/Archív

Címkék

#egészség #tippek

Tavaszi nátha elleni tippek és praktikák

2022. május 11. 06:45 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

A tavasz legszebb hónapjában járunk, de az éjjelek és a hajnalok még hűvösek, sőt, akár fagyhat is. Megfogyatkoztak energiatartalékaink, amelyeket csak szépen lassan tudunk feltölteni. Az esős, csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak, mit tegyünk?
 
Ilyenkor vagyunk a leginkább kitéve a megfázásos megbetegedéseknek, mikor a hajnali néhány fokos hőmérséklet nappalra akár 22-25 fok is lehet, vagy még több. Reggel még kell a kabát, délre már a rövid ujjú póló is sok. Legjobb a megfázást megelőzni. Ehhez pedig fontos, hogy a lábad mindig tartsd melegen. Ha lábad egy hosszú séta, vagy kirándulás közben átfázott, hazaérve vegyél forró lábfürdőt. Ha zoknid átnedvesedett azonnal vesd le.
 
A szobában soha ne legyél túl, a szabadban pedig alul öltözve. Ha mégis megfázol, íme néhány tuti tipp, hogy gyorsan meggyógyulj.
 
  • Lefekvés előtt egy nagy lábasban készíts forró kamillateát, hajolj fölé és egy lepedővel fejed letakarva inhalálja belőle, lélegezd be a kamillás gőzt ameddig csak bírod.
  • Ha nincs otthon kamillád, két csepp mentaolaj a forró vízben ugyanolyan jó hatású. Remekül kitisztítja és fertőtleníti nyálkahártyáidat.
  • A hagyma, a fokhagyma és a torma antibiotikus hatású olajakat tartalmaz. Érdemes 2-3 óránként mézzel ízesített reszelt tormából egy evőkanállal, vagy a hagyma kipréselt levéből egy kupicányit fogyasztani. Ha megteheted esténként egyél meg egy gerezd fokhagymát is.
  • Ne hagyd kiszáradni a lakásod levegőjét. Különösen ügyelj a hálószobára. Mindig teríts nedves ruhát a fűtőtestre, vagy kis tálkában párologtass vizet.
  • Mindig csak papír zsebkendőt használj, s azonnal dobd használat után a vécébe.
  • Tégy kakukkfű, eukaliptusz és levendulaolaj keverékéből készült meleg vizes borogatást a nyakadra. Segít elmulasztani a torokfájást.
 
Forrás: rtidikul.hu
Kép: pixabay.com

Címkék

#egészség #tippek


next 5

A mi világunk

Hírek