Hírek / Kultúra

Tavaszi zsongás a méhbarát kertben!

2023. március 12. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Nincs kellemesebb hang a kertész fülének, mint a méhek zümmögése a virágok között, hiszen a jó terméshez nélkülözhetetlen a szorgos beporzók munkája - írja weboldalán Sipos József, növényorvos. 
"Méhészeti munkám során, mindig örömmel hallgatom a méhek különleges zsongását, figyelem aktív munkájukat, gyönyörködöm bennük. Fontos küldetés számomra az élőhelyük védelme, kialakításuk segítése és megóvása. Mit tudunk tenni, a méhbarát kertek kialakítása érdekében?"
 
Néhány egyszerű alapelv betartásával olyan kertet alakíthatunk ki, amit a méhek mindig szívesen látogatnak.
 
"A méhek a kertész hűséges szövetségesei: ők végzik a növények beporzásának nyolcvan százalékát. Ezért is fontos, hogy megbecsüljük őket, és a saját házunk táján is odafigyeljünk az életterük javítására, megőrzésére. Gyakorló méhészként jól ismerem ezeknek a csodálatos rovaroknak a szokásait, igényeit, s védelmük, jólétük régóta szívügyem."

Miért kell támogatni a méheket?

"A világ számos részén visszaszorulóban vannak a méhek és más beporzók, például a pillangók. Rengeteg tényező áll emögött, közéjük tartozik a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése, a városok térhódítása, a természetes élőhelyek, például a vadvirágos rétek visszaszorulása, klímaváltozás folyamata."

Hogyan lehet segíteni a hasznos rovarok, méhek gyűjtő munkáját

"A méhek létfontosságú tevékenysége a növények beporzása, ennek köszönhető az általunk fogyasztott élelmiszerek nagy része. Emellett megtermékenyítik a vadon élő növényeket is, amelyek a tápláléklánc további szereplőit, a rovarokat, madarakat, emlősöket táplálják. Ha segítünk a méheknek, azzal nemcsak magunkon, de a vadon élő állatokon és végső soron az egész ökoszisztémán segítünk."

Mindig legyenek virágzó növények a kertben

Nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mit ültessünk, de lehetőleg válasszunk virágporban és nektárban gazdag növényeket. Ez általában azt jelenti, hogy az összetett virágzatúakkal szemben az egyszerű virágokat részesítsük előnyben.
 
Minél többféle növényt – köztük fákat és bokrokat – ültetünk, annál gazdagabb lakomát biztosítunk a beporzóknak. Úgy állítsuk össze a kertet, hogy a méheket a teljes szezonban, folyamatosan terített asztal várja. Az év elején virágzó növények a téli pihenőből ébredő méheknek kínálnak táplálékot. Közéjük tartoznak a fűzfélék, a galagonya, a gyümölcsfák, például az alma, a cseresznye és a szilva virágai, valamint az olyan dísznövények, mint a krókusz, a nárcisz vagy a pázsitviola. Késő tavasszal és nyáron rengeteg méhbarát virág közül válogathatunk, sőt fűszer- és gyógynövényekkel is gazdagíthatjuk a méhek étrendjét. Gondoskodjunk róla, hogy nyár végén, kora ősszel is legyenek virágzó növények a kertben, mint például a csillagvirág, az echinacea vagy a közönséges borostyán.

Tervezzük meg a virágok helyét

A legtöbb méhcsalogató virág a napos, védett helyet kedveli. Termesszük a növényeket kisebb tömbökben vagy sávokban, hogy összefüggő méhlegelőt kínáljunk.
 
A virágokat a gyümölcs- és zöldségágyásokba is vethetjük – akár a szegélyekbe, akár az ágyások végébe, akár a növények közé. Ne feledjük, hogy a virágzó zöldségek, például a bab vagy a borsó szintén vonzzák a méheket. Gondoskodjunk arról is, hogy a beporzók mindig találjanak egy kis vizet a kertünkben.

Hagyjuk kicsit elvadulni a kertet

Ha hagyjuk, hogy a kert néhány szeglete kicsit elvaduljon, azzal értékes élőhelyet és legelőt kínálunk a beporzóknak. Sok vadon termő növény, például a gyermekláncfű, a kakukkfű, a zsálya, a mentafélék, a búzavirág vagy a gyűszűvirág gazdag nektár- és virágporforrás, míg a csalánfélék és a szeder a beporzó pillangók lárváinak nyújtanak táplálékot. Tartsuk kordában, de ne szorítsuk ki a vadon termő növényeket a kertből!
 
Ha ritkábban nyírjuk a füvet, akkor az alacsony növésű gyepvirágok, például a lóhere és a százszorszép tovább virágoznak, ami szintén táplálékforrást jelent a méheknek. Ezt kiterjeszthetjük az egész gyepre vagy csak bizonyos területekre. Télire hagyjuk hosszabbra nőni a füvet, és ne vágjuk le az évelők üreges szárát, hogy további menedéket nyújtsunk a hasznos rovaroknak.

Biztosítsunk élőhelyet a vadméheknek

A vadméhek számos helyen fészkelnek, többek között más állatok által hátrahagyott kis lyukakban, védett zugokban, például komposztkupacokban vagy sűrű fűcsomók között. Legyünk figyelmesek, és lehetőleg kerüljük a fészkek vagy a téli búvóhelyek megzavarását.
 
Rovarhotelt is elhelyezhetünk a kertben, hogy további élőhelyet biztosítsunk a poszméhek és egyéb magányos méhfajták egyedeinek.
 

Válasszuk a természetes növényvédelmet

A méhek és saját magunk egészségét is óvjuk azzal, ha kerüljük a kémiai növényvédő szerek vagy gyomirtók használatát a kertben. Ezek a készítmények ugyanis közvetlenül és közvetve is hatással vannak a hasznos élővilágra, megzavarhatják a táplálékláncot, károsíthatják a beporzók populációit, felboríthatják a természetes egyensúlyt, s ezáltal a kertészt további vegyszerhasználatra kényszeríthetik. Ehelyett válasszunk természetes kártevőirtó módszereket, például védekezzünk rovarhálóval, és csalogassunk a kertbe olyan hasznos rovarokat (pl. katica, zengőlégy, imádkozó sáska), amelyek pusztítják a károsítókat. A gyomirtást pedig oldjuk meg rendszeres kapálással és mulcsozással.

Tegyünk Együtt a méhekért!

Óvjuk, védjük a beporzó rovarok világát és a természetet. Alakítsunk ki méhlegelőket, virágzó tereket és kerteket. Csodálatos látni a szép virágos kertet, a szorgos méheket és hallani, a morajló zsongást, hangos éneket.

Forrás és kép: siposgazda.hu


next 5

A mi világunk

Hírek