Hírek / Közlekedés és kék hírek

Terrorgyanú Svédországban: Több embert megkéselt egy férfi

2021. március 4. 06:45 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Legalább nyolc embert megsebesített egy férfi, aki többeket megkéselt a dél-svédországi Vetlanda nevű kis település központjában.

 
A rendőrségi jelentés szerint az első segélyhívások a támadással kapcsolatban nem sokkal 15 óra előtt érkeztek, az első járőr 15 óra 10 perckor érkezett a helyszínre. Röviddel ezután a fiatal, húszas éveiben járó gyanúsítottat meglőtték és letartóztatták. 18: 47-kor a rendőrség bejelentette, hogy az esetet terrorizmus gyanújával vizsgálja.
 
„Intenzíven dolgozunk, és rengeteg erőforrásunk lesz a továbbiakban. Nagyon szeretnénk kapcsolatba lépni bárkivel, akinek információja van az esetről. Ez is az egyik oka annak, hogy jelenleg nem tudunk túl sok részletet elárulni” – mondta Malena Grann helyi rendőrfőkapitány a svédországi The Localnak a rendőrség szerda esti sajtótájékoztatóján.
 
Arra az újságírói kérdésre, hogy miért merült fel a terrorizmus gyanúja, a rendőrség azt mondta: a nyomozás során olyan részletekre bukkantak, amelyek arra késztetik őket, hogy terrorizmusra utaló nyomokat keressenek.
 
Erről további információt nem osztottak meg.
 
A hatóságok szerint semmi nem utal arra, hogy további gyanúsítottak is érintettek lennének az az ügyben.
 
A város öt területét azonosították a bűncselekmény helyszíneként, melyeket a nyomozás idejére lezártak.
 
Azt egyelőre nem közölték, hogy az elkövető  milyen fegyvert használt, s nem mondtak el további részletekkel a nyolc sérült állapotáról és arról sem, vagy arról hogy vannak-e külföldi állampolgárok közöttük, de mind a nyolc érintettet kórházban ápolják.
 
A rendőrség szerint túl korai még a nyomozás ezen szakaszában megmondani, hogy a támadás áldozatait véletlenszerűen vagy szándékosan jelölte-e ki a férfi.
 
A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított 20 év körüli, smålandi lakos, akit korábbról „kisebb bűncselekmények elkövetése miatt” már ismertek. Sérüléseinek állapotát nem ítélték életveszélyesnek. Rendőrségi megfigyelés alatt kórházban kezelik, a kihallgatás még nem kezdődött el.
 
Stefan Löfven miniszterelnök elítélte a támadást.
 
Ezekre a rettentő akciókra a társadalom közös erejével reagálunk. Eszünkbe jut, milyen törékeny a biztonságos létezésünk. Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy lélekben támogassák az erőszak által érintetteket, valamint az egészségügyben, a rendőrségen és az önkormányzatban dolgozó férfiakat és nőket, akik a sérülteket gondozzák és helyreállítják a biztonságot – fogalmazott.
 
védországban a titkosszolgálatok magasnak tartják a terrorveszélyt. A skandináv országot az utóbbi években kétszer is terrortámadás érte.
 
2010 decemberében egy férfi öngyilkos merényletet hajtott végre Stockholm központjában. A támadó meghalt, de a járókelőket szerencsére csak könnyebben sebesítette meg.
 
2017 áprilisában egy elutasított és radikalizálódott üzbég menedékkérő egy lopott teherautóval hajtott gyalogosok közé a svéd fővárosban. A támadásban öt ember életét vesztette. A tettest 2018 júniusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
 
Vetlanda egy város Jönköpingben, Svédország déli részén, Stockholmtól mintegy 275 kilométerre délnyugatra. Lakossága körülbelül 14 ezer fő.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner