Hírek / Egyéb/Archív

Tippek, hogy sokáig friss maradjon a vágott virág

Április 5. 16:18 Egyéb/Archív | Szerző: Török Mónika

A vágott virágok tovább otthonunk ékei lehetnek, ha gondoskodunk róluk. Érdemes a száraik végét levágni, langyos folyó víz alatt végezzük a műveletet, hogy ne kerüljön bele levegő. Minden nap vágjunk a szárakból le egy kis darabot. 
 
A vázát töltsük meg langyos vagy szobahőmérsékletű vízzel a szárak magasságának 2/3 részéig. A rózsáknak és hortenziának a szármagasság feléig, a tulipánoknak, krizantémoknak és gerberáknak viszont csak 1/3 szármagasságig adjunk vizet. A tulipánhoz pedig mindig csak egy kis vizet kell hozzáönteni, nem kell teljesen lecserélni. 
 
Ügyeljünk arra, hogy a növény levele ne kerüljön a vízbe, csak a növény szára, mert gyorsan rohadásnak indul.
 
A vágott virágoknak legmegfelelőbb az üveg- és kerámiaváza, amely mindig legyen tiszta, azaz a vízcserék után is el kell mosni. Érdemes a csokornak hűvösebb helyet választani a lakásban, ne érje közvetlenül napfény, és a huzatos helyeket is érdemes kerülni. 
 
Jó tudni, hogy a virágok és a gyümölcs nem kedvelik egymást. A gyümölcsben lévő etilén gyorsítja a virágok hervadását.
 
A már hervadt virágokat távolítsuk el, mert rothadásnak indulnak, ami árt a többi, még friss virágnak. 
 
Fotó: illusztráció, pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek