Hírek / Közélet

Tippek, hogyan motiváljuk a gyereket a tanulásra

2021. szeptember 17. 07:00 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A gyerekek az iskola után legszívesebben játszanának és pihennének, és igen nehéz őket rávenni arra, hogy tanuljanak. A következő trükkökkel azonban rávehetjük és motiválhatjuk őket a tanulásra, de akár a sportra is.


Fontos a felelősség


Mivel a teendőket hajlamosak a gyerekek eltussolni, ezt jobb, ha megszüntetjük bennük. A gyerekek úgy gondolják, hogy ha valamit elrontanak, akkor a szüleik úgyis megoldják helyettük a problémákat. Természetesen vannak helyzetek, amikor nem szabad, hogy a gyermekünket megalázó helyzetekben hagyjuk, és mivel még kicsik, ezért nyilván segítenünk kell nekik. Érdemes feltételeket szabnunk nekik, ilyen, ha segítünk nekik a házi feladatban, de csak akkor, ha nem reggel iskolába menet, hanem délután. Mivel ez felébreszti bennük a felelősséget, ezért a munkakedvük is meg fog jönni.


Önállóság


Már az egészen piciknek is fontos, hogy hagyjuk, hogy maguk kössék be például a cipőjüket, még ha ez sok ideig tart, nekik ez nagyon sokat jelent. Ha tudják, hogy képesek rá, és nem vesszük ki mindig gyermekünk kezéből a feladatot, akkor motiváltságot fog érezni, és a többi feladatát is magától akarja majd megoldani, nem csak úgy, ha mi segítünk neki. Ilyen lesz a tanulás, amit magától akar elkezdeni és megoldani.


Egészséges jutalmazás


Természetesen nem kell minden egyes pirospont után hatalmas ajándékokat venni a gyermekünknek, azonban az fontos, hogy a gyerekek már fiatal korukban megérezzék a siker ízét, és azt, hogy van értelme a belefektetett munkának. Érdemes olyan kompromisszumot kötnünk velük, hogy ha például kapnak bizonyos mennyiségű ötöst, akkor elmegyünk velük cukrászdázni. Így nemcsak céljuk lesz, de megtanulják, hogy van értelme időt tölteniük a tanulással.


Fotó: Pixabay/CCO Public Domain
Forrás: ridikul.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner