Hírek / Kultúra

Tiszteletbeli Oscar-díjat kap Michael J. Fox

Június 24. 06:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A Vissza a jövőbe sztárja a számtalan díja mellé hamarosan egy arany szobrot is kipakolhat, részben a Parkinson-kórral folytatott, fáradhatatlan küzdelme miatt - írja a GameStar.
 
A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia úgy ítélte, hogy Michael J. Fox (egy kisebb csapatnyi ipari veterán mellett) megérdemel egy tiszteletbeli Oscar-díjat. A szobrot hivatalosan november 19-én fogja megkapni Los Angelesben, a 13. Governors Awards ceremónián.
 
Fox nyilván egy rakat kisebb-nagyobb szerepet kapott karrierjének kezdete óta, de mindnyájan Marty McFlyként emlékszünk rá a Vissza a jövőbe sorozatból. A díjat részben a filmművészethez való hozzájárulása miatt, részben élethosszig tartó betegségével való küzdelme okán kapja.
 
1991-ben, 29 éves korában diagnosztizálták Parkinson-kórral, azóta pedig nem csak magánéletében harcol ezzel nap mint nap, hanem publikusan is dolgozik a betegség elleni csata támogatójaként. Megalapította például a Michael J. Fox alapítványt, ami együtt dolgozott 33 klinikai intézettel, 11 országban 1400 résztvevő segítségével a Parkinsonnal kapcsolatos kutatásokon.
 
"Michael J. Fox fáradhatatlan küzdelme és korlátlan optimizmusa tökéletesen példázza azt, hogy egy ember hogyan hathat ki több millió másik jövőjére."
 
Fox mellett a rendező Peter Weir, a zeneszerző Diane Warren és filmkészítő Euzhan Palcy is megkapják a tiszteletbeli díjakat a novemberi átadón.
 
Forrás: gamestar.hu
Kép: gala.de


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner