Hírek / Sport

Tizenegyesekkel a Leipzig nyerte a Német Kupát

Május 22. 07:58 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Vitatható játékvezetői döntések, tíz emberrel veszélyesebb Leipzig, kapufákat lövő Freiburg. Sallai és Orbán gólpasszt adott, a 11-eseket a lipcseiek rúgták jobban, így megszerezték történetük első trófeáját.
 
Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik csapata, az RB Leipzig nyerte a labdarúgó Német Kupát: a szombati, berlini döntőben 1-1-es döntetlen után 11-esekkel verte a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburgot.
 
A kezdőcsapatokban három magyar kapott helyett: Gulácsi Péter, Willi Orbán, illetve Sallai. Az első félidőben jobban és koncentráltabban futballozott a Freiburg, amely egygólos előnyre tett szert a 19. percben, ugyanis Sallai passzából Maximilian Eggestein lőtt gólt 18 méterről. A magyar játékosnak a kezére pattant a labda, de a játékvezető nem ítélte szabálytalannak.
 
Az 57. percben a lipcseieknél kiállították az utolsó emberként szabálytalankodó Marcel Halstenberget. Néhány perccel később az egyenlítés reményében beállt Szoboszlai Dominik. A Leipzig játéka ugyan nem lett jobb, de teljesen váratlanul a 76. percben mégis egyenlített úgy, hogy Orbán kapu előterébe fejelt labdájára Christopher Nkunku csapott le. A rendes játékidő hajrában lecserélték Sallait, aki így a hosszabbításban már nem volt a pályán. A ráadásban az emberelőnyben futballozó Freiburg járt közelebb a gólhoz, kétszer is a kapufa segítette ki Gulácsit, így a 11-esekre maradt a döntés.
 
Itt a lipcseiek első négy rúgója nem hibázott – a magyarok közül Orbán értékesítette a maga kísérletét -, míg a túloldalról Gunter fölé bombázott, Demirovic pedig a felső kapufát találta telibe, így a lipcseiek 4-2-re nyertek. Mindkét csapat első kupadiadaláért küzdött, a Leipzig 2019 és 2021 után a harmadik döntőjében már elhódította a trófeát.
 
Gulácsi Péter és Willi Orbán végigjátszotta a találkozót, Szoboszlai a 61. percben állt be, míg a Freiburgot erősítő Sallai Roland 79 percet töltött a pályán.
 
Korábban a magyarok közül Fazekas Árpád, Détári Lajos és Lisztes Krisztián tudta megnyerni csapatával a Német Kupát. A válogatott kapusa 1957-ben a Bayern Münchennel, az ötszörös világválogatott Détári 1988-ban az Eintracht Frankfurttal nyert, utóbbi egyúttal a győztes gólt is szerezte szabadrúgásból. Lisztes kétszer is eljutott a döntőbe, de az 1996/97-es kiírásban nem kapott játéklehetőséget a VfB Stuttgartban, míg 2004-ben súlyos sérülése miatt nem tudott pályára lépni a döntőben a Werder Bremen színeiben.
 

 

 

 
Fotó: EPA/Friedemann Vogel
Forrás: m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner