Hírek / Közélet

Több mint 150 rakétát lőttek ki Izrael felé a Gázai övezetből

2021. május 11. 07:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből – közölte az izraeli hadsereg. Az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.
 
A késő esti tájékoztatás szerint több tucatnyit elfogtak a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de a kölcsönös rakétatámadások tovább folytatódtak a felek között.
 
Az övezetet irányító, iszlamista Hamász katonai szárnya közzétett egy videofelvételt, amelyen harcosaik láthatók rakéták és indítóállások mellett. Az üzenet, hogy: „Ha folytatjátok, mi is folytatjuk”.
 
Eközben az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.
 
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a feszültség csillapítására intette mindkét felet, leszögezve, hogy a Hamásznak azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat.
 
Hasonlóan nyilatkozott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához. Aláhúzta: azonnal le kell állítani az erőszakot.
 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és diplomáciai források szerint a testület mind a tizenöt tagja aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, azonban az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese úgy vélekedett, hogy az előterjesztett nyilatkozat elfogadása nem segítené a rendezést.
 
Ezen dokumentumban a kilakoltatások, a telepépítések beszüntetésére, valamint nyugalomra és a szent helyek történelmi status quójának megőrzésére szólítottak volna fel. Az amerikai kormány beleegyezett a nyilatkozat szakértői megvitatásába, de még nem született kompromisszum.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: jns.org


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner