Hírek / Közlekedés és kék hírek

Több mint 500 új autóbusz érkezik a Volánbuszhoz a következő hónapokban

2021. július 22. 11:45 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Sikeresen lezárultak a Volán Buszpark Kft. több mint félezer új autóbusz beszerzésére év elején kiírt közbeszerzési eljárásai. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó összesen 503 környezetkímélő, dízelüzemű járművet szállít a Volánbusznak 2022 elejéig. A Volán Buszpark Kft. 2021. július 2. és 14. között írta alá az erről szóló megállapodásokat a Kravtex Kft.-vel, a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel és az ITE Bus & Truck Kft.-vel.
 
A korszerű autóbuszok érkezése újabb jelentős mérföldkő a Volánbusz 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában, amelynek keretében a folyamatosan forgalomba álló 204 MAN Lion’s City csuklós autóbusszal ezernél is több új és újszerű járművel fiatalodott a társaság flottája. A most megkötött szerződések teljesítésével érkező több mint félezer autóbusz országszerte szolgálja majd az utasok biztonságos és kényelmes utazását.
 
A Kravtex Kft. összesen 365 CREDOBUS Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű autóbuszt ad át a közlekedési vállalatnak. A Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott buszok közül az első 150 egy hónapon belül forgalomba áll. A beszerzést követően az Econell típusból már több mint 1000 darab fog üzemelni a társaságnál. A gazdaságosan üzemeltethető, 90 + 1 fő befogadóképességű buszokkal Pest megye kivételével az egész országban találkozhatnak az utasok.
 
A beszerzési megállapodásban a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 50 darab Volvo 8900 B6SC típusú, háromtengelyes szóló, alacsony belépésű, nagy befogadóképességű, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas autóbusz szállítását vállalta. A járművek várhatóan novembertől érkeznek. Az ország nyugati és keleti régiójában 20-20, míg a középsőben 10 jármű áll az utasok szolgálatába.
 
Az ITE Bus & Truck Kft.-vel 88 darab D26-os motorral hajtott, Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú, szóló, alacsony belépésű jármű szállítására vonatkozó szerződést kötöttek a felek; a járművek várhatóan az év végétől folyamatosan állnak forgalomba. Az új buszok 75 fő szállítására alkalmasak, elsősorban Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben közlekednek majd.
 
Valamennyi autóbusz légkondicionált, rendelkezik elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
A Volánbusz elkötelezett a környezetkímélő technológiák alkalmazása mellett: az EURO6 emissziós előírásokat teljesítő motorokkal felszerelt új járművek beszerzésén túl hat megyeszékhelyre és a fővárosi agglomerációba hamarosan száz darab elektromos meghajtású autóbusz is érkezhet.
 
Forrás és kép: volanbusz.hu


next 5

A mi világunk

Hírek