Hírek / Közélet

Több mint 80 ezer baromfi esett áldozatul a járványnak Hollandiában

2022. augusztus 17. 08:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A holland tojástermelés szívében robbant be a járvány

A közép-kelet-hollandiai Gelderland tartomány Lunteren nevű településén észlelt madárinfluenza-fertőzés miatt az értinett gazdaság 10 kilométeres körzetében található 235 baromfitartó gazdaság állományát is vizsgálják. A fertőzött telep közvetlen közelében található hét másik gazdaság baromfiállományát is megsemmisítették a továbbterjedés megakadályozása érdekében. A térség a tojástermelés egyik központja Hollandiában.
 
Hans Staghouwer, a holland mezőgazdasági miniszter „rendkívül aggasztónak” nevezte a helyzetet, megítélése szerint a fertőzés baromfitartók tucatjára negatív hatással lesz.

Hollandiában mintegy 1700 baromfitelep működik

A zeelandi Schore-ban található nagylétszámú állattartótelepen közel 76 000 tyúk pusztult el madárinfluenza miatt. Ebben a körzetben egyelőre más gazdaságot nem érint a selejtezés, de Schore 10 kilométeres körzetében megtiltották a baromfik, tojások és trágya mozgatását az ellenőrzések idejére.
 
A járvány tavaly októberi kitörése óta eddig több mint 3,5 millió szárnyast öltek meg, és a betegséget 54 gazdaságban azonosították. Hollandiában mintegy 1700 baromfitelep működik, amelyek fele tojást termel.

Itthon jók vagyunk

Magyarország visszamenőleges hatállyal, 2022. július 27-től visszanyerte madárinfluenzától való mentességét.
 
A madárinfluenza betegség megelőzése érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket.
 
A járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.
 
Forrás és kép: agraragazat.hu


next 5

A mi világunk

Hírek