Hírek / Közélet

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítése miatt Franciaországban

2020. november 6. 17:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt a francia hatóságokhoz a három héttel ezelőtti iszlamista tanárgyilkosság óta - közölte pénteken a BFM hírtelevízió.
 
Az értesülés szerint 237 eljárás indult országszerte, közülük hetven Párizsban terrorizmus dicsőítése, fenyegetés vagy becsületsértés miatt, a feljelentők között vannak tanárok, képviselők és újságírók is.
 
A hatóságok szerint a 47 éves történelemtanár kegyetlen meggyilkolása óta robbanásszerűen megnőtt a terrorizmus dicsőítése miatt érkezett feljelentések száma. Elsősorban a közösségi oldalakon erősödött fel a gyűlöletbeszéd.
 
November 2-án minden francia iskolában, mintegy 61 ezer oktatási intézményben megemlékeztek arról a történelemtanárról, Samuel Patyról akit október 16-án azért ölt meg kegyetlenül egy csecsen iszlamista egy Párizshoz közeli középiskolánál, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján.
 
Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pénteken azt közölte: négyszáz esetben fordult elő, hogy egy diák nem volt hajlandó részt venni a megemlékezésen.
 
Az észak-franciaországi Cambrai ügyészsége jelezte, hogy három, 15 és 17 év közötti tanuló ellen vádat emeltek, kettőt terrorizmus dicsőítése, egy harmadikat pedig fenyegetésekkel gyanúsítanak. Mindhárman a Samuel Patynak szentelt iskolai megemlékezést követő beszélgetésen mondtak törvénybe ütköző állításokat. A vádhatóság ugyanakkor jelezte, hogy nem radikalizált fiatalokról van szó, és a családi környezetük sem tekinthető iszlamistának.
 
Párizsban egy 15 éves lányt vádoltak meg terrorizmus dicsőítésével, miután az iskolájában többször is azt hangoztatta, hogy Samuel Paty megérdemelte, amit kapott. A lány szabadon védekezhet.
 
Egy 18 éves diákot pedig a Twitteren írt üzenetei és amiatt gyanúsított meg a nyugat-franciaországi Chartres ügyészsége, mert fenyegetően viselkedett az egyik tanárával szemben. Őt szigorú rendőri felügyelet alá helyezték az eljárás lefolytatásáig.
 
A BFM szerint a legtöbb eset a közösségi oldalakon történik, a kormány ezért meg kívánja erősíteni az internetes gyűlöletbeszéd elleni fellépését. Jean Castex miniszterelnök a tanárgyilkosság után jelezte, hogy az iszlám szeparatizmus ellen készülő törvény lehetőséget fog biztosítani azok megbüntetésére, akik a közösségi oldalakon oly módon tesznek közzé személyes adatokat, és ezzel veszélyeztetik mások életét, mint ahogy az a meggyilkolt Samuel Paty esetében történt.
 
Forrás: MTI
Kép: rnz.co.nz


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner