Hírek / Közélet

Több ukrán várost is légitámadás ért az éjszaka

Március 2. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Oroszország Ukrajna elleni háborújában orosz rakétatalálat ért kedden lakóházakat az északnyugat-ukrajnai Zsitomirban - valószínűleg tévedésből, a közeli légitámaszpont lehetett a cél - , négy civil életét veszette - közölte Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.
 
Moszkva kedden felszólította az ukrán főváros lakóit, hogy meneküljenek el otthonukból, majd légicsapás érte a kijevi tévétornyot, ami öt ember halálát okozta, és egy órányi kimaradást okozott az állami tévé műsorában – közölte a belügyminisztérium.
 
A második legnagyobb várost, Harkivot szintén rakétákkal támadták az orosz erők. Legkevesebb tíz ember meghalt, és több mint húsz megsebesült – jelentették hírügynökségek.
 
Szerda hajnalban ismét légitámadás érte a Fekete-tenger partján fekvő Mariupolt, és Vadim Bojcsenko polgármester szerint – aki az UNIAN ukrán hírügynökségnek nyilatkozott – az orosz támadás kezdete óta immár 128 ember sebesült meg, 11-en életüket vesztették.
 
Az ukrán hatóságok szerint a háborúnak eddig 350 civil halálos áldozata van.
 
Egy ukrán hackercsoport szabotázsakciókat akar végrehajtani a kulcsfontosságú orosz infrastruktúra – mint például a vasút- és az elektromos hálózat – ellen az Ukrajna elleni háború megtorlásaként – közölte a hackercsoport egyik koordinátora a Reuters hírügynökséggel.
 
Ukrán védelmi minisztériumi tisztségviselők a múlt héten megkeresték Jegor Ausev üzletembert és kiberbiztonsági szakértőt, és arra kérték, hogy segítsen megszervezni egy ilyen csoportot, amely azután fennakadásokat tudna okozni az orosz erőket Ukrajnába szállító infrastruktúrában.
 
Ausev állítása szerint csoportja – amely mintegy ezer hazai és külföldi önkéntesből áll – már feltörte több tucatnyi orosz kormányhivatal és bank honlapját, de konkrétumokat nem mondott, mert magyarázata szerint azzal megkönnyítené leleplezésüket.
 
Noha Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy keddi nyilatkozatában azt mondta: országa egyetlen katonai egysége sem hagyta el a támaszpontját, később csapatösszevonást szorgalmazott az ukrán határ mentén. Biztonsági kabinetjének ülésén azt mondta az elnök: jelenleg helikopterek és repülőgépek gondoskodnak a határbiztonságról, de máshonnan lövész és tüzér katonákból álló öt taktikai zászlóaljat kell vezényelni a térségbe, és meg kell erősíteni a lengyel határ mentén felsorakozó fehérorosz erőket is. Megerősítette azonban, hogy Fehéroroszország nem vesz részt az ukrajnai háborúban – jelentette a BelTa állami hírügynökség. Egyes független médiajelentések szerint viszont fehérorosz katonákat láttak a Fehéroroszországgal szomszédos Csernyihiv megyében.

Az orosz hadsereg elfoglalta Kerszon központját a CNN értesülései szerint

Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Kerszon városának központját, melyet a közösségi médiában közzétett fotók és egy a CNN által megszerzett videó bizonyít.
 
A webkamera felvételéről készült képernyőképeket és videókat földrajzi meghatározással hitelesítette a CNN.
 
A hírcsatorna által megszerzett felvételen orosz katonai járművek láthatók egy körforgalomban, Kerszon északi részén, valamint a város központjában is.

Ukrán parlament: Támadás érte Harkiv katonai egészségügyi klinikai központját

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint orosz csapatok szálltak partra Harkivban, Ukrajna második legnépesebb városában.
 
Az ukrán hatóságok közölték, hogy helyi idő szerint hajnali 3 óra körül orosz légi csapatok szálltak le, és heves harcokba keveredtek az ukrán erőkkel.
 
Az ügynökség szerint a katonák megtámadták a katonai egészségügyi klinikai központ kórházát, hozzátéve, hogy „harc tört ki a megszállók és az ukrán védők között”.
 
Forrás: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner