Hírek / Közélet

Tömegkezelési feladatokra készülnek a hódmezővásárhelyi katonák

2021. december 14. 08:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Tömegkezelési eljárásokat gyakoroltak a Koszovóba készülő katonák decemberben, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.
 
A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amelyben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A Koszovóban állomásozó erők egyik legfőbb feladata a szabad mozgás biztosítása, illetve a folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása.
 
A KFOR erők részeként szolgálatot teljesítő magyar kontingens huszonhatodik váltásának felkészülése novemberben a központi foglalkozásokkal kezdődött. Az elméleti oktatások során a résztvevők elsajátították a műveleti területre jellemző sajátosságokat is.Ezt követően a kontingens manőver századai megkezdték az egyik legfontosabb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások (Crowd and Riot Control - CRC) begyakorlását. A foglalkozások az egyéni és páros technikák begyakorlásával kezdődtek, majd az alakzatban történő mozgások alkalmazásával folytatódtak.
 
Egy agresszív tömeg esetén előfordulhat, hogy a katonákra gyúlékony anyagokat, esetleg Molotov-koktélokat dobnak, ezért a felkészítők nagy hangsúlyt fektettek a tűziszony (Fire phobia) leküzdésére. A Fire phobia gyakorlások során a katonák megtapasztalták és átélték, hogy milyen érzés a tűzön áthaladni.
 
A békeműveleti kiképzés tovább folytatódik, a hódmezővásárhelyi katonák a felkészültségüket januárban egy zárógyakorlaton bizonyítják majd.
 
Forrás és kép: bocskaidandar.hu


next 5

A mi világunk

Hírek