Hírek / Közélet

Tömegsírt találtak az Iszlám Állam terroristáinak egykori fellegvárában

Október 3. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Negyvenkét holttestet rejtő tömegsírt találtak a líbiai Szirt városában, amely egykor az Iszlám Állam terrorszervezet helyi fellegvára volt – közölte vasárnap az eltűnt személyek ügyében illetékes líbiai hatóság.
 
A tájékoztatás szerint egy iskola területén fedezték fel a tömegsírt. Szirt, Moammer Kadhafi néhai diktátor szülővárosa, 2015-2016-ban volt az iszlamisták irányítása alatt. A terroristákat 2016 decemberében űzték ki a városból az ENSZ támogatását élvező nemzeti egységkormányhoz hű erők.
 
Abdulaziz el-Mabrúk, a hatóság szóvivője elmondta, hogy a maradványokat egy közeli kórházba szállították, ahol a fogakból és csontokból vételezett DNS-minták alapján megpróbálják azonosítani az áldozatokat. Hozzátette, hogy a tömegsír közelében további tizenegy holttestet találtak még májusban. Egyelőre nem közölte, mi okozhatta az áldozatok halálát.
 
Az utóbbi években számos tömegsírt találtak a konfliktus sújtotta országban: 2018 decemberében több mint harminc férfi holttestét fedezték fel Szirt közelében, őket a terroristák lemészárolták és erről videófelvételt is készítettek.
 
A nyugati Tarhúna városában pedig holttestek százait fedezték fel tömegsírokban, miután a Líbia keleti felét ellenőrző Halífa Haftar tábornokhoz hű milíciák kivonultak a térségből 2020 júniusában.
 
Forrás: MTI
Kép: dreamstime.com (Illusztráció)


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner