Hírek / Közélet

Tömegzavargás tört ki Brüsszelben a belgák veresége után

2022. november 28. 07:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Tömegek mentek utcára, gyújtogatnak, rongálnak a belga fővárosban, miután a belga nemzeti tizenegy kikapott a marokkói válogatottól a katari labdarúgó-vb vasárnapi játéknapján. 
 
Tömegzavargások törtek ki Brüsszelben a belga tizenegy Marokkó elleni veresége után – írja a Le Soir belga napilap internetes kiadása.
 
A hírportál szerint a rendőröknek barikádokat kellett felállítaniuk, hogy megállítsák a tömeget.
 
„Mintegy 100 rendőrnek vízágyúkkal felfegyverkezve kellett közbelépnie a szurkolókkal szemben, akik utcai berendezéseket rongáltak meg és megdobáltak a rendőröket. Legalább egy járművet felgyújtottak. Tűzoltóautókkal biztosították a területet, hogy a tűzoltók beavatkozhassanak” – írják.
 
Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a belgáknak szurkolók nem tudják megemészteni a vereséget, ám az interneten elterjedt felvételek – amelyeket a Le Soir is megosztott cikkében – tanúsága szerint a zavargás több szereplője is marokkói zászlót kötött magára.
 
A zavargás egyik helyszíne a belga lap cikke szerint Molenbeek városrész, Brüsszel egyik olyan negyede, ahol nagy részben közel-keleti bevándorlók, vagy bevándorló hátterű lakosok élnek.
 
Az MTI a La Libre belga napilap értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy egy az incidensről tudósító újságíró megsérült petárdázás következtében. A brüsszeli hatóságok a Twitteren keresztül a városközpont elkerülésére szólítottak fel. Phillip Close, Brüsszel főpolgármestere Twitter-üzenetében elítélte az incidenst, és közölte, hogy a rendőrség elkezdte a rendbontók letartóztatását.
 
A körzeti rendőrkapitányság szóvivője a belga hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a rendzavarást több tucat olyan személy kezdte, “akik csak az alkalmat várták, hogy összeütközésbe kerüljenek a rendfenntartó erőkkel, és veszélyeztethessék a közbiztonságot.”
 
A délután folyamán a rendőrség lezárta a zavargások helyszínét a forgalom elől, több villamosjáratot megszakítottak.
 
2017 novemberében legalább huszonkét rendőr megsebesült a marokkói futballválogatott győzelmét ünneplő szurkolók randalírozása miatt kialakult összecsapásokban Brüsszel központjában.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: politico.eu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner