Hírek / Egyéb/Archív

Törvénybe foglalják: képesek érzelmekre a gerinces állatok

2021. május 10. 07:15 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Nagy-Britannia törvénybe foglalja, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, „mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van” – közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times című lappal.
 
Az új jogszabályt II. Erzsébet királynő jelenti be kedden hagyományos kormánynyilatkozatában.
 
A törvényben hangsúlyozni fogják, hogy állatok is tudatában vannak érzéseiknek és érzelmeiknek, képesek örömöt és vidámságot, szenvedést és fájdalmat érezni. A miniszter szerint Nagy-Britannia éllovas akar lenni a világon az állatjogok területén, és a gerincesekről szóló törvény e stratégia pillérét képezi.
 
További törvénytervezetek tiltják a vadásztrófeák importját, eleven állatok exportját, főemlősök háziállatként tartását. Az állatjóléti stratégia részeként a kormány szeretné elérni a szőrmeimport és a mikrochipek házimacskáknál való alkalmazásának tilalmát. Véget akarnak vetni a sertések gázzal (szén-dioxiddal) való leölésének is.
 
Eustice szerint mindezek fontos jelzést küldenek a világnak. A változtatások közül sok – köztük az élő állatok exportjának tilalma – csak azután vált lehetségessé, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból – mondta. A miniszter hangsúlyozta, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóllét ügyét.
 
A tervek ellenzői szerint Johnson csak jegyese, Carrie Symmonds személyes nézetei miatt áll ki az állatjogokért. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a miniszterelnök és ő maga is ugyanolyan „szenvedélyes” ebben az ügyben, mint Symmonds, a Konzervatív Párt volt szóvivője.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: pixabay.com
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner