Hírek / Közélet

Tudás-és élményözön az Eötvös ROBOTIKA táborában

2022. július 4. 17:40 Közélet | Szerző: Megyeri József

Idén júniusban harmadik alkalommal rendezték meg a Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikumban a ROBOTIKA tábort. A tavalyi év sikere után ismét változatos és érdekes, informatikai specializált programok várták a hetedik és nyolcadik osztályos gyerekeket.

A hétfőtől péntekig tartó táborban többek között LEGO robot építése és programozása, a fejlesztői környezet megismerése, LEGO TOUCH, LEGO COLOR szenzor vezérlése és intézményünk megismerése szerepelt a színes programok között. A tábor első két napján az Android programozás rejtelmeibe pillanthattak be az érdeklődők Kis Ágnes és Mihály Lajos oktatók irányításával.

A tábor utolsó napján Mihály Lajos oktató kollégánkat és 10. évfolyamos segítőit, Gyurmán Dávid és Sipos Marcell tanulókat kérdeztük a programról.

- Mi volt eddig a legnépszerűbb foglalkozás a robotika táborban?

Mihály Lajos: Az Android mobilalkalmazások írását nagyon szerették a gyerekek. Ezt az Eötvös Samsung „okostermében”, az iskolai tableteken készítették el az első két napon, majd a saját okostelefonjukon ki is próbálhatták a működését.

- Hogyan állítottátok össze az idei programokat?

Mihály Lajos: A legfontosabb célunk az volt, hogy minimum két mobilapplikáció, LEGO robot építés, illetve programozás is szerepeljen a héten, hiszen ezek iránt érdeklődnek leginkább a diákok. A robotika termünk pedig kiváló teret és eszközparkot adott ezek megvalósítására.

- Az iskolát bemutattátok a táborozóknak?

Mihály Lajos: Az első napon körbevezették őket az Eötvös diákjai az iskola épületében. Az osztályomba járó két informatika és távközlés ágazaton tanuló 10. évfolyamos diákom, Gyurmán Dávid és Sipos Marcell szakmai segítséget nyújtott a programozásban és az alkalmazások készítésében a táborozóknak.

- Mennyiben kapcsolódott a tematikátok az Eötvös informatika és távközlés ágazati tananyagához?

Mihály Lajos: Kifejezetten jó alapokat nyújtunk a technikum első két évében a sikeres ágazati alapvizsga letételéhez szükséges programozási ismeretek elsajátításához.

- Marci, te tizedikes tanulóként most a másik oldalon, segítőként kerültél a táborba. Hogyan kapcsolódtál be a munkába?

Sipos Marcell: Az osztálytársam, Dávid mesélt nekem korábban az Eötvös robotika táborról, amin részt vett 2020-ban. Komoly LEGO-s múltam van, hiszen kiskorom óta szenvedélyem ez a játék és a blokkprogramozás, így szívesen jöttem segíteni Tanár úr mellé.

- Milyen volt a hangulat a táborban?

Sipos Marcell: Nagyon jó a csapat, még az unokaöcsém is itt van, aki szeptemberben az Eötvös József Technikumban fog tanulni az Informatika és távközlés ágazaton. Ma fejeztük be egy táborozóval a szabadesés robotot. Csatári Imre építette fel és én készítettem hozzá a programot. Igazi közös élmény volt a megvalósítás!

- Mit gondoltok, mit ad ez a tábor a diákoknak?

Gyurmán Dávid: Én 2020-ban voltam először táborozó, akkor még nyolcadikosként. A beiratkozáskor kaptam információt a lehetőségről. Kiemelném, hogy táborozóként még nem voltam jártas az informatikában. Nagyon sokat tanultam az itteni oktatóktól, könnyebb is volt így a kilencedik osztályban megoldanom az informatikai problémákat. Segítőként, tizedikesként már sokkal nagyobb tudással állok itt, tudok tippeket adni egy-egy lépés rövidebb megoldásában.

Sipos Marcell: Mindenképpen építi az általános iskolások önbizalmát az új tanévre, emellett igazi csapatépítő tréning is ez a pár nap. Van lehetőség az egyéni kreativitás kibontakoztatására is. Mi éppen most építettünk Csatári Imrével egy LEGO autót, a programozást én készítettem hozzá, a kormányzás már működik.

- Láttam, hogy két lány is van a Robotika csapatban. Ők milyen mélységben foglalkoznak az informatikával?

Gyurmán Dávid: Nagyon ügyesek, motiváltan és lelkesen dolgoznak! Gál Emma Sziver Jánossal készítette el a LEGO elefántot, amely több száz bonyolult lépésből állt.

- Kinek ajánlanátok ezt a tábort jövőre?

Sipos Marcell: Mindenkinek, aki szeretné kipróbálni a kreativitását és fejleszteni szeretné a megoldóképességét. Itt hasonló érdeklődésű diákokból álló csapat dolgozik együtt minden évben, használható tudást és élményeket szerezhetnek az Eötvös táborában. Annak pedig nagyon örülünk, ha szeptemberben már Eötvös diákként üdvözölhetjük egymást!

Szombathelyi Anita


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner