Hírek / Közélet

Új hírek érkeztek a csernobili atomerőműről

Április 29. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Nem lépte túl a megengedett határértéket a csernobili atomerőműnél a radioaktivitás mértéke az orosz csapatok által helyben elvégzett földmunkák nyomán – közölte csütörtökön Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Bécsben.
 
Grossi, az ukrajnai atomerőműben tett látogatása után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a NAÜ szakemberei által mért radioaktivitás szintje bár megemelkedett a földmunkák következtében, de nem lépte át a környezetre veszélyes értéket.
 
„Igen, megemelkedett a szint, de ez az emelkedés jóval alatta marad az atomerőművekben dolgozók számára megengedett határértéknél ennél a sugárzási fajtánál” – mondta. „Természetesen volt szintnövekedés, de az általunk elvégzett mérések idején a helyzetet nem lehetett olyanként értékelni, mint ami nagy veszélyt jelentene a természetes környezetre, vagy az emberekre” – tette hozzá.
 
Grossi hangsúlyozta, hogy a méréseket a NAÜ szakemberei végezték el a csernobili atomerőmű közelében lévő Vörös erdő határában.
 
Hozzáfűzte, hogy az ügynökség számára fontos volt szemrevételezni a környéket, ahol a földmunkák folytak. Mindemellett nem tudott arra válaszolni, hogy milyen mértékű egészségügyi kockázatnak voltak kitéve a földmunkálatokat végzők.
 
„Világos, kell hogy legyen, hogy helyben nem célszerű piknikezni, vagy földmunkát végezni” – emelete ki. A sugárzás dózisértéke a lövészárkokban éves szinten számolva 6,5 millisievert volt. Összehasonlításul: egy ukrán atomerőmű személyzete évente legfeljebb 20 millisievert sugárzásnak tehető ki.
 
Grossi beszélt arról is, hogy hamarosan találkozni fog Oroszország képviselőivel, hogy megtárgyalja a megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű ügyét.
 
Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok a közeli Melitopol repülőterén harci helikoptereket- és repülőgépeket állomásoztatnak.
 
„Egy eltévedt lövedék, vagy valami hasonló súlyos következményekkel járhat” – figyelmeztetett Grossi.
 
Oroszország február 24-én indított ukrajnai hadművelete során orosz csapatok megszállták a csernobili atomerőművet, ahol 1986-ban súlyos nukleáris baleset történt. A csapatok helyben lövészárkokat ástak. Miután március végén az orosz csapatok elvonultak, értesülések voltak arról, hogy állítólag több orosz katona is „súlyos sugárfertőzést” kapott volna az erőmű környékén.
 
Grossi április 26-án érkezett háromnapos látogatásra Ukrajnába, hogy megbeszéléseket folytasson az ukrán kormány képviselőivel és technikai segítséget nyújtson az ország atomlétesítményeinek biztonságos üzemeltetéséhez.
 
Forrás: MTI
Kép: DW


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner