Hírek / Közélet

Új klímaegyezmény született a glasgow-i csúcson

2021. november 14. 07:20 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Elfogadták szombat este az új globális klímaegyezményt az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülésén (COP26) résztvevő 197 ország küldöttei.
 
A csaknem kétheti tárgyalássorozat után, a tervezett határidőnél egy nappal később, komoly kompromisszumokkal jóváhagyott megállapodás a Glasgow-i Klímaegyezmény (Glasgow Climate Pact) címet viseli.
 
Ez az első globális környezetvédelmi megállapodás, amely konkrétan megnevezi a szenet olyan fosszilis fűtőanyagként, amelynek használatát az energiatermelésben hosszú távon csökkenteni kell.
 
Az első brit sajtóreakciók szerint azonban kompromisszumos megoldás született, amely elmarad a várakozásoktól.
Az eredeti határozattervezetben ugyanis a szénfelhasználás szakaszos megszüntetése szerepelt, ám az utolsó pillanatban, India szombat este előterjesztett kifogása nyomán a végleges szövegbe ehelyett a szakaszos csökkentés kifejezés került.

 

 

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a világnak „vészhelyzeti üzemmódba kell kapcsolnia” az éghajlatváltozással kapcsolatban, mivel a megállapodás nem megy elég messzire – írta a BBC News.
 
Ugyanakkor elismeri, hogy a megállapodás „fontos építőköveket hoz létre az előrelépéshez”, és olyan kompromisszum, amely tükrözi a világ „érdekeit, ellentmondásait és a politikai akarat álláspontját”.

 

 

A fiataloknak, az őslakos közösségeknek és az éghajlatváltozás elleni aktivizmusban élenjáró más embereknek szóló üzenetében Guterres azt mondta: „Tudom, hogy csalódottak vagytok, de a haladás útja nem mindig egyenes vonalú. Néha vannak kitérők, néha vannak árkok. De tudom, hogy eljuthatunk oda.”
 
 
Forrás: MTI, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner