Hírek / Egyéb/Archív

Új, negatív rekordot döntött Elon Musk

Január 2. 07:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

A milliárdos Elon Musk, a világ egykori leggazdagabb embere új rekordot döntött. A Tesla alapítója és a Twitter új tulajdonosa lett az első ember a történelemben, aki 200 milliárd dollárt veszített a vagyonából.
 
A több milliárd dolláros veszteség azután következett be, hogy az 51 éves Musk 2021-ben az Amazon-alapító Jeff Bezos után a második ember lett, aki valaha 200 milliárd dollárnál nagyobb vagyont halmozott fel – olvasható a New York Post cikkében.
 
Musk nettó vagyona 2021 novemberében 340 milliárd dollárral volt a csúcson, mostanra  azonban 137 milliárd dollárra zsugorodott, mivel a Tesla részvényei 65 százalékot estek az elmúlt egy évben.
 
Ez volt az elektromos autógyártó vállalat eddigi legrosszabb éve.
 
Csak kedden 11 százalékot zuhant a részvényárfolyam, miután a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a COVID-esetek megnövekedett száma miatt a Tesla kénytelen volt ideiglenesen leállítani a sanghaji termelést.
 
A milliárdos szerdán a munkatársaknak küldött üzenetében megköszönte az egész éves „kivételes teljesítményüket”, miközben láthatólag nem aggódott a vállalat részvényeinek rossz teljesítménye miatt. „Ne zavarjon túlságosan a tőzsdei őrület” – írta Musk a CNBC által megszerzett feljegyzésben.
 
„Ahogy továbbra is kiváló teljesítményt nyújtunk, a piac ezt el fogja ismerni.” Muskot a hónap elején megfosztották a világ leggazdagabb embere címtől – a stafétabotot Bernard Arnault, az LVMH francia elnök-vezérigazgatója vette át.
 
A történelmi veszteségek jól mutatják, hogy Musk és a Tesla milyen magasra szárnyalt a világjárvány idején. Annak ellenére, hogy az elektromos járművek piacának csak egy kis szeletét birtokolja, a Teslát 2021 októberére több mint 1 billió dollárra értékelték – ezzel olyan más technológiai óriásokhoz csatlakozott, mint az Apple, az Amazon és a Google anyavállalata, az Alphabet.
 
Mivel azonban a versenytársak gyorsan felzárkóztak, és kihívást jelentenek a Tesla dominanciájára nézve az elektromos járművek piacán, Musk figyelme legújabb vállalkozására összpontosult, a közösségi médiaóriás Twitterre.
 
Musk idén kénytelen volt eladni Tesla-részvényei nagy részét a Twitter 44 milliárd dolláros mamutvásárlása miatt.
 
Musk jelenleg is 44,8 milliárd dolláros részesedéssel rendelkezik a Space Exploration Technologies Corp. vállalatában – ez a vállalat mintegy 42,2 százaléka.
 
A Twitter címlapokra kerülő felvásárlása óta Musk jelentős intézkedéseket hozott a közösségi médiavállalat költségeinek csökkentésére. A 7500 alkalmazott mintegy 75 százalékát leépítette, és bezárja a cég seattle-i irodáit.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: CNBC


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner