Hírek / Kultúra

Újabb kettős kiállítás nyílt Kisteleken

2022. október 22. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Dr. Pálinkás Pál festő és Törökgyörgy József amatőr alkotó közös tárlatát Szombathelyi Árpád nyitotta meg - írja a Kistelekjárás hírportál.
 
Újabb kettős kiállításnak ad otthont a Klebelsberg Művelődési Központ, ezúttal Dr. Pálinkás Pál festőművész képeit és Törökgyörgy József amatőr alkotó munkáit mutatja be az október 13-án megnyílt kiállítás.
 
A kiállításmegnyitó közönségét Szombathelyi Árpád, a kisteleki festőkör vezetője köszöntötte, aki örömmel látta, hogy vannak többen a közönség soraiban, akiket immár hetedszerre köszönthet a kiállítások sorában. Az én feladatom, hogy nyissam meg a kiállítást. Amíg gondolkodom, felkérem a Pro Art Elit Táncakadémia táncosait, hogy egy cha-cha-cha-t és egy jive—ot táncoljanak el nekünk - konferálta fel a megnyitó műsorát.
 
A táncosok után Nagy Sándor polgármestert kérte fel a festőkör vezetője, aki magánemberként jött el, de a város vezetőjeként is köszöntötte a kiállítókat. Az első szó a köszöneté, a kiállítóknak és a festőkörnek is, azért, hogy a helyi művészemberek megmutathatják arcukat. Eddig 12 művészember mutatta be alkotásait, ami nagyfokú gazdagságot jelent egy kisvárosnak – emelte ki a polgármester. Dr. Pálinkás Pál munkáiról szólva elmondta, hogy azokat jobban ismeri, egy-két helyszínt közösen is megjártak vele, Törökgyörgy József esetében pedig meglepődve tapasztalta, hogy nem csak a tánc világa az övé. Mindkettőjüknek gratulált, majd megszólította az alkotók feleségeit is, akiket azért méltatott, hogy hagyták férjeik művészeti szárnyait is kibontakozni. Azt kívánom, legyetek még nekünk nagyon sokáig, és nagyon büszke vagyok rátok! – fejezte ki köszönetét a város nevében is.
 
Szombathelyi Árpád  visszaemlékezésében felidézte, hogy 1981-ben, az ő ideérkezésekor alakult meg a képzőművész kör, ami időközben 24 főre fejlődött föl. Azóta van egy 20 éve működő szentegyházai festőtábor is, minden évben több kiállítást szerveznek, és most ez a folyamatos kiállítássorozat, ahol egymás után mutatkozhatnak be az alkotók. A kiállítókról szólva elmondta, hogy Dr. Pálinkás Pál munkáit rendkívül érdekesnek találja, főként azért, mert szinte a szeme előtt születtek a munkák, négy-ötféle technikával, és aki ilyen sokfelé tud ecsetkezelés közben figyelni, azt nem érheti baj, mint művészt. A festő siheder kori, 10 éves kor körüli munkái is kiállításra kerültek, ezek és a későbbi művei alapján bejuthatott volna a képzőművészeti egyetemre, de ő a gyermekorvoslást választotta. Nem felejtett el rajzolni, és képzőművészként is megállja a helyét – emelte ki Szombathelyi Árpád.
 
Törökgyörgy József engem is meglepett, ismertem a munkáit, de őszintén szólva olyan retrósnak gondoltam. Amikor raktuk fel a képeit, akkor gondoltam arra, hogy egy olyan művészeti ágat képvisel, ami lehet, hogy lassan kiveszik az életünkből. Ezt nem szabad hagyni, mert benne van a többszáz éves múltunkban, de leginkább az 1960-as, 70-es években. A képzőművész kör vezető azt is elmondta, hogy az ének-zene és történelem szakos tanár úrnak eredeti szakmája hangszergyártó, hegedűkészítő, és biztatta a közönséget, hogy kérdezzenek rá az intarziák elkészítésének miértjeire.
 
Nagy szeretettel gratulálok, és ehhez a gratulációhoz rögtön adok két üveg vörösbort, a vendégeket pedig arra kérem, használják ki a lehetőséget a beszélgetésre, és érezzék jól magukat! – nyitotta meg a kiállítást Szombathelyi Árpád.
 
Dr. Pálinkás Pál és Törökgyörgy József kiállítása november 2-ig tekinthető meg a Klebelsberg Művelődési Központ nagytermében.
 
Forrás és kép: kistelekjaras.hu


next 5

A mi világunk

Hírek