Hírek / Kultúra

Újabb kulturális és természeti helyszínekkel bővült a világörökségi lista

Július 29. 07:15 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Orosz, olasz, szlovén és brit kulturális helyszínnel és egy afrikai nemzeti parkkal bővült szerdán az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája.
 
A világörökség részévé váltak az Oroszország észak-nyugati részén lévő Onyega-tó és Fehér-tenger 6000-7000 éves sziklarajzai, amelyek Európa egyik legnagyobb kiterjedésű emlékei az újkőkorszakból. A térségben húsz kilométeren át húzódó sziklákon mintegy 4500 ilyen rajz található, amelyek embereket, állatokat, csónakokat, mértani formákat ábrázolnak. A sziklarajzok a kőkorszak embereinek jelentős művészi kvalitásairól és kreativitásáról tanúskodnak.
 
A páratlan bolognai árkádok is a világörökség részei lettek.
 
A 12. századtól kezdődően épült árkádos épületek 62 kilométer hosszan húzódnak a középkori olasz városban. Különböző alakzatúak, különböző városi és társadalmi funkciókat tükröznek a legkülönbözőbb időkből. Az árkádok a bolognai városi identitás kifejeződése, elemei.
 
A világörökségi listára felkerült a szlovén főváros Joze Plecnik építész, várostervező által a két világháború között tervezett épületei.
 
Ebben az időszakban vált Ljubljana provinciális városból modern 20. századi nagyvárossá.
 
Joze Plecnik személyes, igen emberi elképzeléseivel jelentősen hozzájárult a város egységes városképének a kialakításához. Az által tervezett épületek között megtalálható a szlovén nemzeti könyvtár, több templom, piac és egy temető is, amely a kegyeleti építészet felülmúlhatatlan példája.
 
A világörökség része lett az észak-walesi pala bányászat térsége a Snowdon-hegységben, amely a világörökség bizottság szerint kimagasló univerzális, kulturális, történelmi jelentőséggel bír.
 
Természeti világörökségi helyszínné nyilvánították a Gabon északi részén fekvő Ivindo Nemzeti Parkot.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek