Hírek / Közélet

Újabb részletek a kötelező akciókról – több ezer élelmiszer érintett

2023. április 28. 07:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Több ezer élelmiszert érint a kormány által bejelentett kötelező akciók meghirdetése. Húsz kategóriában kell egy-egy szabadon választott terméket az akciót megelőző harminc napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kínálni. De nem lehet eleve árstopos termék közöttük. Az új szabály azokra a kereskedésekre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot, illetve a csomagküldő cégeket is érinti a szabályozás.
 
„A kormány az árak további letörése érdekében új eszköz bevezetéséről döntött” – ezt a kormányszóvivő jelentette be a legutóbbi kormányinfón.
 
Szentkirályi Alexandra elmondta: görög és francia példák alapján a kormány akciók meghirdetésére kötelezi a kereskedelmi üzleteket.
 
Ez azt jelenti, hogy húsz termék kategóriában, amibe az alapvető élelmiszerek tartoznak, hetente változó akciókat kell hirdetniük június 1. és szeptember 30. között.
„Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kínálni. Az akciókra pedig heti szinten kell majd kijelölni a termékeket” – fogalmazott a kormányszóvivő.
 
Fontos, hogy az akciók nem vonatkozhat árstopos termékekre. Az új szabály azokra a kereskedésekre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. Az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.
 
A kötelező akcióval érintett termékekből a boltoknak kötelességük megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani.
 
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium számításai szerint az alapvető élelmiszerek akciós áron biztosítása több mint 300 céget, így több ezer üzletet érint.
 
A legnagyobb hazai üzletlánc boltjaiban szinte már nincs olyan termékcsalád amiből nem adnának valamit olcsóbban.
 
„Az elmúlt időszakban egyértelműen megfigyelhető, hogy a vásárlók előnyben részesítik a kedvezményes áron kapható termékeket. A beszállítók is nagyon sok termékkörnél az elmúlt időszakban csökkentették az átadói árakat. Ezeket az árkedvezményeket is teljes egészében tovább adjuk. Ezek az árkedvezmények jellemzően 10–30 százalékos mértékűek” – mondta el Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.
 
A kötelező árakció az élelmiszerüzletek mellett pékségekre, zöldség-gyümölcs boltokra és a csomagküldő kereskedelemre is vonatkozhat.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek