Hírek / Közélet

Ursula von der Leyen tanácsadói szerződéssel kedvezhetett fiának

2022. október 17. 07:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Nem csak uniós vezetőként keveredett botrányba Ursula von der Leyen – írja az Origo. A portál szerint még minisztersége idején a német honvédelmi tárca több tízmillió eurót fizetett ki külsős tanácsadóknak, és az egyik kedvezményezett cégnél dolgozott Ursula von der Leyen fia is. A német parlament néhány éve vizsgálta az esetet, a politikus el is ismerte, hogy történtek hibák, jogi következménye mégsem lett az ügynek – számolt be az M1 Híradó.
 
Az Európai Unió egyik legerősebb tagállamának baloldali vezetőjét súlyos korrupciógyanús ügyek veszik körül. Olaf Scholz német kancellárt nemrég hivatalosan adócsalásban való közreműködéssel és hamis tanúzással vádolta meg a nyomozóhatóság. Scholz – Hamburg volt polgármestereként – a gyanú szerint ugyanis egy 2016-os cselekményével hozzájárult ahhoz, hogy a Warburg Banknak nem kellett visszafizetnie 47 millió euró – átszámítva, közel 14 milliárd forint –adót, jóllehet azt jogosulatlanul kapták meg egy bonyolult részvénytranzakciós ügy révén.
 
De az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa sem tud elszámolni a zavaros vakcinabeszerzések után szerzett 4 millió eurójával – az Origo beszámolója szerint.
 
A ciprusi származású brüsszeli politikus korrupciógyanús botrányával a helyi sajtó is foglalkozott. Eszerint Stella Kyriakides és férje bankszámlájára váratlanul 4 millió eurót, vagyis több mint 1 milliárd 600 millió forintot utaltak. A biztos azzal magyarázta a tranzakciót, hogy csupán kölcsönről van szó, de a média vesztegetésként értékelte a történteket.
 
Szintén kínos helyzetbe került az uniós vakcinabotrány miatt Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnökéről ugyanis kiderült: nagyon jó kapcsolatai vannak az oltóanyagiparban.
 
Tavaly áprilisban a New York Times számolt be arról, hogy a 35 milliárd eurós vakcinabeszerzésről Ursula von Der Leyen egész egyszerűen SMS-ben egyezett meg a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatójával, Albert Bourla-val. Hogy pontosan mi volt a mobilos üzenetváltások tartalma, azóta sem derült ki, azoknak ugyanis nyoma veszett.
 
Az Európai Ügyészség vizsgálatot indított az ügyben – közölte pénteken a luxembourgi székhelyű testület.
 
Ursula von der Leyen magánérdekcsoportokhoz fűződő szoros kapcsolataira akkor derült fény, amikor Angela Merkel kormányának védelmi minisztere volt. A kla.tv összeállításában arra emlékeztet: a Tagesspiegel szerint már 2019-ben – ebben a tisztségében – több százmillió eurót költött külsős tanácsadókra.
 
Az Origo összeállítása szerint a történet nyilvános része 2018 őszén, a Német Szövetségi Számvevőszék egy jelentésének kiszivárgásával vette kezdetét. A botrány évekig elhúzódott, de 2020-ban – már az Európai Bizottság elnökeként – Ursula von der Leyennek tanúvallomást kellett tennie a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt, a honvédelmi tárca által külsős tanácsadóknak kifizetett több tízmillió euró miatt. Az összeg csak 2019 első felében 154 millió euró volt.
 
A lap információi szerint éppen egy ilyen külsős tanácsadó cégből, a McKinsey berlini irodájának vezetői székéből került a minisztériumba Katrin Suder, Von der Leyen államtitkára, aki egyébként büszkén és gyakran beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy homoszexuális.
 
Sőt, 2016 és 2019 között szintén ennél a multinál dolgozott a miniszternő fia, David von der Leyen, és az időbeli egybeesés nem tűnik véletlennek – fogalmaz az Origo.
 
Főként úgy, hogy Suder több milliárd eurós közbeszerzéseket felügyelt a fegyverkezés területén, és közvetlenül a miniszternek jelentett napi munkájáról. Ursula von der Leyen a német parlamentben beismerte, hogy történtek hibák, „és mindennek soha nem lett volna szabad megtörténnie”.
 
Jogi következménye ugyanakkor nem lett a botránynak. Az Európai Bizottság jelenlegi elnökére az sem vet túl jó fényt, hogy még a balliberális Politico is arra jutott, hogy minisztersége idején ennél a kulcsminisztériumnál egyre növekedett a külső tanácsadói befolyás.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner