Hírek / Egyéb/Archív

Uzsonnásdoboz-méretű szerkezet állít elő oxigént a Marson

Szeptember 2. 07:00 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Egy uzsonnásdoboz-méretű szerkezet, az úgynevezett Moxie tavaly február óta sikeresen állít elő oxigént a Marson – nagyjából annyit, mint egy átlagos fa a Földön –, kutatók most egy jóval nagyobb teljesítményre képes verziót juttatnának el a vörös bolygóra, előkészítendő az emberes utazásokat.
 
Több száz fa által megtermelt oxigén mennyiségét előállító szerkezet eljuttatása a Marsra – ez a következő célja a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak, akik a Science Advances című folyóiratban tették közzé a Moxie nevű oxigénfejlesztő szerkezet eddigi működéséről és a kutatás további céljairól szóló tanulmányukat.
 
A szerkezet a Mars 95 százalékban szén-dioxidból álló légköréből termel oxigént. Eddig hét alkalommal, különböző feltételek közepette indították be a szerkezetet, és a Moxie minden alkalommal elérte azt a célt, hogy a bolygó felületén levő szén-dioxidból óránként hat gramm oxigént vonjon ki, nagyjából a földi fák sebességével megegyezően.
 
A Moxie, amely a NASA bolygókutató központja (JPL) által kifejlesztett Perseverance marsjáró fedélzetén jutott el a vörös bolygóra, bebizonyította, hogy minden évszakban és a nap bármely szakában képes feladata ellátására – állapították meg a kutatók.
 
A projekt vezető kutatója, Michael Hecht megjegyezte, hogy “sokat tanultak” ebből a kísérletből, amely a jövőbeni, nagyobb léptékű rendszerek alapjául fog szolgálni.
 
A kutatók elképzelései szerint a Moxie méretarányosan megnövelt változatát küldenék a Marsra. Ez a szerkezet még az emberes Mars-utazás előtt kezdené meg működését a vörös bolygón.
 
A szerkezet folyamatosan termelné az oxigént, immár több száz fa teljesítményét produkálva. Ez elég lenne a misszióban részt vevő emberek ellátásához és olyan rakéta meghajtásához, amely visszahozza őket a Földre. Ez kiváltaná azt a feladatot, hogy ugyanezt az oxigént a földről kelljen a Marsra szállítani.
 
Forrás: MTI
Kép: scitechdaily.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner