Hírek / Közélet

Vadászott áldozataira az íjas ámokfutó Norvégiában

Október 14. 06:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Öt halálos áldozata van a Norvégiában íjjal elkövetett támadásnak, két ember pedig megsebesült, köztük egy szolgálaton kívüli rendőr is – jelentette be a rendőrség csütörtök hajnalban Oslóban.

„A férfit elfogták, a rendelkezésre álló információink szerint egyedül cselekedett” – ismertette Öyvind Aas rendőrfőnök. A norvég hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, de még vizsgálják az elkövető hátterét és lehetséges indítékát.

Legkevesebb öt ember meghalt, ketten pedig megsérültek, köztük egy civilruhás rendőr is. A rendőrség egyelőre nem közölt semmilyen információt az elkövető személyéről, sem lehetséges indítékáról. Elrendelték, hogy az összes norvég rendőr vegyen magához lőfegyvert. A norvég rendőrök normális körülmények között nem hordanak maguknál pisztolyt.

A M1 tudósítója elmondta, tűzpárbaj volt az elkövető és a rendőrök között, majd később ezt úgy módosították, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le.

Egy dán állampolgárságú férfit vettek őrizetbe a hatóságok. – mondta.

Az íjász az Oslótól mintegy 80 kilométerre délkeletre található, 28 ezer lakosú Kongsberg belvárosában követte el a vérengzést.  Jelenleg még folyik az információk kiértékelése és a különböző helyeken a bűnügyi helyszínelés. Úgy fogalmazott, hogy még zavaros a helyzet. „Sok szemtanunk van még, akikkel beszélnünk kell” – tette hozzá.

A támadás a norvég miniszterelnök utolsó napján történt, Erna Solberg mandátuma ugyanis kedden lejárt.

Norvég sajtójelentések szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki Kongsberg belvárosába, amely felett rendőrségi helikopterek köröztek. Úgy tudni, tűzszerészeket is mozgósítottak. A norvég közszolgálati rádió tájékoztatása szerint az első lakossági bejelentések 18.13-kor futottak be a rendőrséghez, miszerint egy íjjal és nyilakkal felfegyverzett férfit láttak a városközpontban.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.


Forrás: MTI, M1, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek