Hírek / Közlekedés és kék hírek

Vádemelés az öt szerb embercsempésszel szemben

2018. december 11. 14:55 Közlekedés és kék hírek | Szerző: CzabarkaJanos

 A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az öt szerb férfival szemben, akik tavaly ősszel próbáltak meg migránsokat Ausztriába csempészni.

A vádirat szerint a vádlottak 2017. szeptember 16. napján jöttek Magyarországra, Ásotthalom térségébe a magyar-szerb államhatár közelébe, hogy az ismeretlen társaik által négy nappal korábban a határon illegálisan átjuttatott és addig az erdőben bujkáló illegális határátlépőket szállítsanak Ausztriába. A vádlottak közül ketten egy-egy autót vezettek, társaik utasként foglaltak helyet a gépkocsikban. Az egyik autóba 2017. szeptember 16. napján este 10 óra körüli időben felvettek 11 afgán és 1 bangladesi állampolgárt, míg a másik jármű felvezető autóként haladt az 55-ös számú főúton. Feladata az volt, hogy a mögötte jövő és a határt jogellenesen átlépő személyeket szállító gépkocsi vezetőjét mobiltelefonon értesítse a rendőrök mozgásáról és a várható ellenőrzésekről a migránsok Ausztriába történő biztonságos szállítása érdekében. Amikor a felvezető autóban utazó vádlottak észlelték a rendőri jelenlétet, értesítették a mögöttük haladó autó vezetőjét telefonon, hogy hagyjon ott mindent és fusson el a kocsitól. Miután a felvezető autó továbbhaladt, a rendőrök a migránsokat szállító autót ellenőrzés alá akarták vonni, azonban a vezetője miután megállt, kiszállva menekülni kezdett és őt csak üldözést követően tudták elfogni a rendőrök. Ugyanígy a felvezető autót is csak közel 6 km-es autós üldözés után tudták ellenőrzés alá vonni és az abban utazókat előállítani.

Az illegális határátlépők az embercsempészésért pontosan meg nem állapítható összeget fizettek a vádlottaknak.

A nyomozás során az is megállapítást nyert, hogy a csempészéshez használt autók rendszámait leszerelték, azokra hamis svájci forgalmi rendszámot szereltek, valamint a gépkocsikat hamis forgalmi engedélyekkel is ellátták.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével, egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével, valamint közokirat hamisítás előkészületének vétségével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner