Hírek / Közélet

Valenciában bezárják a vendéglátóhelyeket két hétre

2021. január 20. 08:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valencia tartományban - jelentette be Ximo Puig tartományi elnök kedden.
 
"Sajnálatos módon, az eddig alkalmazott intézkedések nem működtek, és nem folytathatjuk így. Mindannyiunknak felelősséggel részt kell vennie az intézkedések betartásában" - fogalmazott az autonóm kormány vezetője.
 
A csütörtökön életbe lépő rendelkezés szerint a vendéglátóhelyek elvitelre, házhozszállításra készíthetnek ételt, a hotelekben működő éttermek csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.  
 
A nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzleteknek délután hat órakor be kell zárniuk, csakúgy mint az edzőtermeknek, sportközpontoknak.
 
Az intézkedést az indokolja, hogy a spanyol tartományok közül Valenciában a legnagyobb az egészségügyi intézmények leterheltsége. A kórházi kapacitások 38 százalékát fordítják a Covid-betegek ellátására, az intenzív osztályokon ez az arány 53 százalékos. Az országos átlag a kórházakban 19 százalék, az intenzív részlegeken 19,6 százalék.
 
A spanyol egészségügyi minisztérium keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint 15 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak országosan, a regisztrált napi esetszám meghaladta a 34 ezret.
 
A tartományok közül a legmagasabb a fertőzöttek aránya Extremadurában, Murciában és Kasztília-La Manchában. Mindhárom régióban százezer emberből több mint ezren fertőzöttek. Az országos átlag 714.
 
Az elmúlt egy hétben 952-en hunytak el koronavírus-fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma 54 173.
 
A koronavírus elleni védőoltást több mint 966 ezren kapták meg, 9340 embert már mindkét dózissal beoltottak.
 
Forrás: MTI
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner