Hírek / Közélet

Véget ért a hollywoodi színészek rekordhosszúságú sztrájkja

2023. november 9. 07:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Megegyezésre jutottak a színészeket és a stúdiókat képviselő szervezetek - írja a GameStar.
 
Nem kevesebb mint 118 nap után felhagynak a munkabeszüntetéssel a hollywoodi színészek, miután a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) színészszakszervezet megállapodásra jutott a film- és tévéproducereket tömörítő AMPTP-vel (Alliance of Motion Picture and Television Producers). Ez azt jelenti, hogy a mostani sztrájk tartott a legtovább az álomgyár történelme során, jócskán felülmúlva az 1980-as rekordert, ami 95 napon keresztül tartotta az amerikai filmipar fogaskerekei között.
 
Noha a részletek egyelőre nem ismertek, a feleknek sikerült egyezségre jutniuk a vitás pontokban, így a SAG-AFTRA tárgyalóbizottsága megszavazta az új megállapodás elfogadását. Ezt még jóvá kell hagynia az országos vezetésnek (ezt pénteken veszik napirendre), valamint szükséges a tagok aláírása is, de lényegében vége a sztrájknak, a színészek ma már dolgozhatnak - írja a Variety.
 
Még 48 óra sem telt el azóta, hogy a színészek képviselői elutasították az AI-megoldásokba szerelmes stúdiók ajánlatát, ami végső soron lehetővé tenné, hogy beszkennelhessék és felhasználhassák az előírt minimumnál többet kereső művészek képmását. Gyanítható, hogy ebből az elvárásból végül engedtek a producerek, ahogy a színészszakszervezet is hajlandónak mutatkozott azzal, hogy csak 1 százalékát kapja meg a streamingplatformok bevételeinek a korábban igényelt 2 helyett.
 
Mindez persze nem jelenti azt, hogy az elmúlt hónapokban az írók, majd a színészek sztrájkja miatt elhalasztott filmpremiereket hirtelen előrébb hozzák, sőt inkább azzal érdemes számolni, hogy további produkciók csúszását fogják bejelenteni, aminek okai közé az elvesztegetett idő mellett az alaposan átrendeződött filmes naptárt is odasorolhatjuk.
 
Forrás és kép: gsplus.hu


next 5

A mi világunk

Hírek