Hírek / Kultúra

Véget ért a Téli madárles

2023. március 9. 07:15 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) december végén Téli madárles címmel kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra hívta a lakosságot. A madárpopuláció felmérése 2022. december 28. és 2023. február 28. között zajlott, az akció célja a lakosság bevonása volt a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe.  
 
Hazánkban ez volt az első, a téli madáretetőt és környékét célzó lakossági adatgyűjtés, és az MME munkatársai hétről hétre rengeteg adatot kaptak – írják a szervezet közleményében.
 
A madármegfigyelések beküldését megkönnyítette az MME által fejlesztett Turdus applikáció is, de – az okostelefont nem használókra is gondolva – egy internetes adatbázisban is lehetett a megfigyeléseket rögzíteni.
 
Az internetes adatbázis további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető.
A kilenc héten át tartó számlálás legfontosabb adatai az alábbiak szerint alakultak: összesen 825 megfigyelő küldött be adatokat, akik 1410 megfigyelési helyen 4392 megfigyelést végeztek, és 29 596 észlelést rögzítettek az adatbázisban.
 
A megfigyelések során 121 faj 85 750 egyedét figyelték meg.
 
Az öt leggyakrabban észlelt madárfaj Magyarországon:   
 
  • Mezei veréb: 20 434 egyed
  • Széncinege: 14 478 egyed
  • Házi veréb: 12 467 egyed
  • Tengelic: 5987 egyed
  • Balkáni gerle: 5457  egyed
 
Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.
 
A téli akció mellett hamarosan elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra vonatkozó adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és a Gólyales.
 
Az MME tervei között szerepel továbbá az autók által elütött, az áramütés vagy ablaknak ütközés következtében, illetve egyéb okból elpusztult állatok bejelentését lehetővé tevő applikáció kifejlesztése is.
 


next 5

A mi világunk

Hírek