Hírek / Közélet

Vegyi üzemben történt robbanást Leverkusenben

2021. július 28. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Legalább egy halottja és több mint 31 sérültje van a nyugat-németországi Leverkusen ipari parkjában történt robbanásnak, négy embert pedig még keresnek. A robbanás után fekete füstfelhő lepte el a környéket, a hatóságok ezért arra kérték az embereket, maradjanak otthon és tartsák zárva az ablakokat. A detonáció erejét jól jelzi, hogy többen azt hitték, földrengés történik – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Kedd délelőtt fél tíz körül nagy erejű robbanás rázta meg Leverkusen városát, a detonáció egy vegyipari vállalatok számára fenntartott ipari parkban történt. A helyszínre hatalmas erőkkel vonultak ki az Észak-Rajna–Vesztfália tartomány egész területéről riasztott mentők és tűzoltók. A rendőrség több közeli utat, köztük egy autópálya-szakaszt is lezárt. A környező településeken megszólaltak a katasztrófavédelmi szirénák is. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthon, és tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat.
 
A robbanás egy hulladékfeldolgozó üzemben történt. Egy dolgozó biztosan életét vesztette a robbanásban, és több mint harmincan szenvedtek kisebb-nagyobb sérülést. Egy embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, többeket eltűntként tartanak nyilván.
 
A tűzoltók több mint négyórás küzdelem után tudták megfékezni a lángokat, azt azonban egyelőre nem tudták megállapítani, mi okozta a szerencsétlenséget.
 
Leverkusen polgármestere arról beszélt, hogy az egész várost megrendítették a történtek. „Magam is hallottam a robbanást, és sokan telefonáltak is nekem. Ez a város ezer szállal kötődik a vegyiparhoz. Itt minden családban van olyan, aki az iparágban dolgozik” – mondta Uwe Richrath polgármester.
 
Az ipari parkot üzemeltető cég vezetője pedig azt mondta: a környezetvédelmi hatóságokkal együttműködve igyekeznek megállapítani, mekkora szennyezést okozott a tűz.
 
„Többtonnányi oldószer kapott lángra. Egyelőre nincs pontos elemzésünk a nagy magasságban található füstfelhő összetételéről” – mondta Lars Friedrich cégvezető, aki szerint azt is meg kell vizsgálni, terhel-e valakit személyi felelősség a tragédiáért.
 
A tűzoltóság mérései szerint a füstfelhő eddig nem okozott egészségre ártalmas mértékű szennyezést, a hatóságok ezért mérsékelték a riasztás szintjét is. A környéken élőket azonban figyelmeztették: jobb, ha egy ideig nem fogyasztják a kertjükből származó zöldségeket és gyümölcsöket.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner