Hírek / Egyéb/Archív

Viharok söpörtek végig Európán

2021. június 30. 08:00 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Hatalmas viharok csaptak le több helyen is Európában. Németországban jégeső és erős szél pusztított, ami tetőket rongált meg. Stuttgartban még az operaház is megsérült: több ezer liternyi csapadék öntötte el az épületet. Közben Moszkvát sem kímélte az időjárás, ott a rekkenő hőségnek vetett véget a zivatar. A sok eső ott is fennakadásokat okozott, a hétvégéig pedig maradnak a viharok – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Csak a parkoló autók teteje látszott ki a vízből a dél-németországi Besenfeldben kedd reggel. Éjszaka a térségre jégesővel csapott le egy vihar, elárasztott utakat és kidöntött fákat hagyva hátra.
 
A közeli Stuttgartban az operaház tetejét rongálta meg az ítéletidő, a viharos erejű szél bádoglemezeket és szobrokat tépett le az épületről. Senki sem sérült meg, azonban az anyagi kár jelentős, ráadásul a tető sérülése miatt több ezer liter esővíz ömlött be az operaház épületébe.
 
A tűzoltókat kedd hajnalig több mint 300 alkalommal riasztották elöntött pincékhez és aluljárókhoz. A nagy mennyiségű csapadék miatt pedig az utak is folyókká változtak, sok autó elakadt a magas vízben. Emellett Stuttgart környékén több órára fel kellett függeszteni a vasúti közlekedést.
 
Hasonló jelenetek játszódtak le nem sokkal korábban Moszkvában is. Néhány óra alatt az átlagos havi csapadékmennyiség 70 százaléka zúdult az orosz fővárosra, ahol az autók tengelyig vízben gázolva tudtak csak haladni. Az áradás metróállomásokat is elöntött, ezért több vonalon nem jártak a szerelvények.
 
Egy Moszkva melletti városban pedig 15 ezren maradtak áramellátás nélkül. Az erős szél fákat döntött ki és felszakította a belvárosi házak tetejét. Az utcára zuhanó törmelék több autót is megrongált
 
A vihar az elmúlt 120 év legnagyobb hőségét enyhítette Moszkvában, ahol előzőleg csaknem 35 Celsius-fokot mértek.
 
Az orosz hatóságok egészen a hét végéig figyelmeztetést adtak ki további nagy mennyiségű csapadék, jégeső, valamint erős szél veszélye miatt.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner