Hírek / Közélet

Washington feloldotta a Kuba elleni légi közlekedési szankciókat

2022. június 2. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Feloldotta az amerikai kormányzat szerdán a Kuba elleni légi közlekedési korlátozásait, köztük azt is, hogy az amerikai légitársaságok kizárólag Havanna repülőterére közlekedhetnek.

A döntést Antony Blinken külügyminiszter kérésére hozták meg, aki a kubai nép támogatásának szükségességére és az Egyesült Államok érdekeire hivatkozott.

Az amerikai vezetés már a múlt hónapban jelezte, hogy Kuba-politikájának felülvizsgálatára készül.

A légi közlekedési szankciókat az előző elnök, Donald Trump kormányzata vezette be, hogy gazdasági nyomást gyakoroljon a kubai vezetésre. A repülőtéri tilalom mellett korlátozták a charterjáratok éves számát, később pedig meg is szüntették a magán chartergépek Kubába repülésének lehetőségét.

Az amerikai külügyminisztérium idén májusban egyebek között azzal indokolta a Havannával szembeni enyhítéseket, hogy azokra a kubai humanitárius helyzet miatt van szükség. A repülési tilalom feloldása mellett a tervek szerint újra életbe léptetik a 2007-ben megalkotott családegyesítési programot, felgyorsítják a vízumkérelmek feldolgozását, és feloldják az Egyesült Államokból Kubába indított pénzátutalások felső korlátját is.


Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek