Hírek / Közélet

"Zöldmezős" frekvencia árverését készíti elő az NMHH

2022. november 9. 08:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Elektronikus ajánlattétellel értékesíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 32 gigahertzes (GHz) frekvenciasávot; az árverés dokumentációja már elérhető az NMHH honlapján - közölte az az NMHH Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI-vel.
 
Az árverésre jelentkezők ezúttal kizárólag elektronikus úton, egy erre a célra fejlesztett informatikai rendszeren keresztül jelentkezhetnek és nyújthatják be az árajánlatokat egy háromórás idősávban. Ez az eljárás garanciát jelent az ajánlattétel tisztaságára, hiszen így az ajánlattevők kiléte és száma a folyamat lezárásáig a jelentkezők és a hatóság számára is ismeretlen lesz - írták a közleményben.
 
A 32 GHz-es sáv úgynevezett "zöldmezős" frekvencia, jelenleg nincs rajta szolgáltatás. A hatóság szakemberei előzetesen mérésekkel ellenőrizték a frekvenciasáv tisztaságát, zavarmentességét, amit megfelelőnek találtak.
 
Az árverésen összesen 672 megahertznyi frekvenciamennyiség használati jogosultsága lesz megvásárolható. Ezeket 24 egységben, kétszer 28 MHz-es blokkokban értékesíti a hatóság. Az értékesítés célja, hogy a jelenleg felhordóhálózatként használt 26 GHz-es frekvenciasáv felszabaduljon, és elérhetővé váljon 5G szolgáltatások biztosítására. Ennek a sávnak a tehermentesítésére nyitja meg a 32 GHz-es sávot az NMHH.
 
A kikiáltási árat a nemzetközi előzményeket is figyelembe véve, úgynevezett benchmarking-módszerrel dolgozták ki a hatóság szakemberei. A kalkulációban nemzetközi összehasonlításban elemezték az 1 megahertzre jutó kikiáltási árak alakulását, figyelembe véve többek között az egyes országok népességszámát, valamint az értékesítés idejét is.
 
A korábbi frekvenciaértékesítésekkel szemben klasszikus licitálás ezúttal nem lesz. Ha a beérkezett ajánlatok száma meghaladja a megvételre kínált blokkok számát, az azonos ajánlatot benyújtó jelentkezőknek lehetőségük lesz viszontajánlattal emelni a korábban megajánlott díjon.
 
Az árverési eljárás megkezdése előtt az NMHH konzultációt tart a szakmai érdekelteknek 2022. november 22-én.
 
Az értékesítés dokumentációja letölthető az NMHH honlapjáról ITT.
 
Forrás: MTI
Kép: giganet.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner